zondag 26 juni 2022

Tourquiz vraag 1: Waar werd de eerste Tourwinnaar geboren?



Vaak zag ik hem liggen in de boekwinkel. Een voorbeschouwing van de Tour de France. Meestal liet ik hem li
ggen. Vaderdag dit jaar bracht uitkomst. In het pakpapier zat de officiële Tour de France gids.

Hij en zij die mijn quizzen al wat langer volgen weten het. Er is een soort van obsessie voor leuke en vaak nutteloze feitjes uit het verleden. Die leiden tot vragen en vragen leiden tot quizzen.

Zo legt de gids uit dat de eerste Tour de France zes etappes kende en gewonnen werd door Maurice Garin. De winstpremie voor de in Italie geboren Fransman (Garin zag het levenslicht in het Frans klinkende, maar Italiaanse Arvier) was 6000 francs. Wie zich verder verdiept in de sportieve carrière van deze Garin weet ook dat hij een tankstation kocht van het geld dat hij verdiende met wielrennen, maar nog mooier: Een jaar later won Garin technisch gezien opnieuw., maar zou hij delen met de trein hebben afgelegd. Dit deed hij samen met de gehele top 4 van het klassement, waardoor de volledige top-4 uit het klassement geschrapt wordt. Doping is een dingetje tegenwoordig, maar ik heb Lance Armstrong nog nooit de TVG zien nemen. De Tour de France van 1904 is uberhaupt een boek waard als ik alleen de Wikipedia pagina al lees.

Terug naar 1903. Maurice Garin won een Tour die voornamelijk uit Franstalige deelnemers bestond. Marcel Kerff was als Belg de hoogst geklasseerde buitenlander. Nederlanders zijn in het klassement niet terug te vinden. Uitvallers wel. Een heleboel Fransen, een Belg en een Zwitser zouden Parijs niet halen.. Een term die we 119 jaar later nog altijd gebruiken. 

Het antwoord op de vraag in het plaatje hierboven luidt: Maurice Garin werd in het Italiaanse Arvier geboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten