donderdag 30 juni 2022

Vraag 5: Wie won de allereerste Touretappe die over de Alpe D'Huez voerde?


De laatste vraag van dit bescheiden vijfluik was een niet al te moeilijke. Het was ook vooral bedoeld om in de sfeer te komen. Het zal gelukt zijn.

Over sfeer gesproken: Ook dit jaar gaan we weer langs bocht 7. De bocht die inmiddels bekend staat als de Nederlandse bocht en die inmiddels een mythische status gekregen lijkt te hebben. Mathieu van de Poel gaat het dit jaar, als hij een tijdje in de tour blijft, voor het eerst ervaren en ik ben benieuwd of ze de populaire renner heel laten.

Een bijkomend detail is dat het 70 jaar geleden is dat de Tour de France voor het eerst de Alpe d'Huez aandeed. Het was 1952 en de Alpe d'Huez werd door de media destijds omschreven als een onbekende klim en bovenal: Als gekkenwerk. De organisatoren werden zelfs een psychiater aangeraden. 

Gekkenwerk of niet. Er werd volle bak geklommen op 4 juli 1952. De winnaar van de eerste rit op de Alpe d'Huez was een man die ook wel bekend staat als Il Campionnissimo. Als echte wielerfanaat kent u deze man zonder enige twijfel, als gematigde fanaat adviseer ik u om deze man even door Google heen te halen. Over wielerverhalen gesproken. We hebben het natuurlijk over Fausto Coppi.

Tegenslag bleef de man niet bespaard, maar nooit meer zal hij uit de geschiedenis verdwijnen als de man die de eerste Touretappe won op de Alpe d'Huez.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten