woensdag 29 juni 2022

Vraag 4: Wat hebben deze twee renners met elkaar gemeen?

 

Zelf vraag ik mij altijd af of iemand het wel boeit wie de witte trui wint. Of zelfs of zij die de belichaming van het jongerenklassement winnen het zelf interessant genoeg vinden er blij mee zijn vraag ik mij af. Toch valt er best iets over te vertellen. 10 dingen die je moet (of moet, je hebt er geen reet aan maar een wijs man vertelde mij ooit dat dit goede titels voor clickbait zijn) weten over de witte trui in de Tour de France.

👉 De eerste winnaar de de witte trui was een Italiaan. In 1975 won een zekere Fransesco Moser degene die het spits afbeet. Toen nog als opvolger van het combinatieklassement.

👉 De regels voor de witte trui zijn nogal eens gewijzigd. Zo is de regelgeving geweest dat renners die minder dan drie jaar prof waren kans maakten op deze titel, terwijl er ook een periode is geweest dat enkel de debutanten van de Tour de France mee mochten dingen. Uiteindelijk werd in 1987 een leeftijdsregel ingevoerd. Die regel geldt nog steeds en houdt voor dit jaar in dat iedereen die geboren is na 1 januari 1997 mee dingt voor de witte trui.

👉 Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981, zou deze man weleens leuke grappen over zijn naam gehoord hebben als hij iets won?), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) wonnen namens Nederland de witte trui. 

👉 Frankrijk is de koning van de witte trui. Het gastland lukte het liefst 8 keer om in het wit Parijs te halen met een van haar renners. Nederland doet het met vijf niet slechts als goede tweede. Al deelt het deze positie met Italië, Spanje en Colombia. Duitsland moet het met vier doen. Luxemburg en de VS wonnen drie keer het jongerenklassement, terwijl Rusland, Groot Brittanië en Slovenië dit twee keer lukte. Australië, Mexico, Oekraïne en Luxemburg maken de lijst compleet met ieders 1 overwinning. 

👉 Jan Ulrich (1996 - 1998) en Andy Schleck (2009-2011)  zijn de enige twee renners die de prijs drie keer wonnen. 

👉 Tadej Pogacar kan zich dit jaar bij dit illustere duo voegen, als hij ook dit jaar de witte trui wint. De Sloveen staat nu op twee witte tricots. Deze prestatie deelt hij met Marco Pantani en Nairo Quintana. 

👉 Het winnen van de witte trui is niet vanzelfsprekend een garantie op toekomstig succes. Marco Pantani, Greg Lemond, Jan Ulrich, Alberto Contador en Andy Schleck zijn van alle namen de enige witte trui winnaars die later nog de Tour wisten te winnen.

👉 Al heb je altijd baas boven baas. De laatste twee winnaars van de gele trui veroverden ook het wit. De afgelopen twee edities betrof dat Tadej Pogacar, terwijl in 2019 Egan Bernal deze eer ten beurt viel.

👉 De kans dat Pogacar dit jaar weer het wit zal winnen is levensgroot, maar onderschat u vooral ook Gino Mäder, Pavel Sivakov en Brandon McNulty niet. 

👉 Het is overigens best de moeite waard om de witte trui in Parijs om je schouders te laten hangen. De eer en de prestatie is natuurlijk leuk, maar er wordt ook nog eens € 20.000 naar je rekening over gemaakt. 




1 opmerking: